Tips

Lite om frösådd...

Att själv driva upp sina plantor från frö har många fördelar.
Utbudet av olika sorters växter är närmast oändligt stort jämfört med vad som finns att köpa färdigt samtidigt som det blir betydligt billigare.
Visst kostar det lite tid och en del utrymme, men det känns närmast obetydligt när man ser de första små bladen titta upp ur jorden och senare när krukor, urnor och trädgård fylls av vackra plantor.

Som nybörjare är det klokt att satsa på säkra kort och börja med sorter som inte kräver någon särskild behandling och som gror snabbt. Det här stämmer in på de flesta av våra sommarblommor, krukväxter, grönsaker och många perenner.

Vill man sedan prova på lite större utmaningar finns det en massa spännande växter att välja på.

Det finns många tekniker och alla odlare har sina egna knep, men här är en guide du kan utgå ifrån och sedan anpassa till dina egna förutsättningar och erfarenheter.

Direktså eller förodla

Många fröer, framförallt till ettåriga växter som sommarblommor och grönsaker går bra att så direkt på växtplatsen eller så kan man förodla dem inomhus eller i drivbänk för att plantera ut senare. Några exempel på växter som är lämpliga att så direkt är persilja, mangold, sallad, solros och krasse, men självklart kan även dessa förodlas.

Nästan alla växter kan förodlas inomhus eller i växthus. Undantaget är växter med pålrot som till exempel morot och palsternacka. Deras växtsätt, med en djup rot gör dem svåra att flytta.

Fördelen med direktsådd är att man spar en del odlingsutrymme inomhus och slipper pysslet med omskolning och avhärdning.
Nackdelen är senare blomning och skörd.
Självklart skall man prioritera utrymmet inne till de växter som tar lång tid på sig eller inte alls hinner utvecklas utomhus utan försådd.

Direktsådd

Det är viktigt att jorden är tillräckligt varm, har rätt konsistens och inte är för blöt.

Vissa växter kan sås väldigt tidigt på året, en del till och med redan på hösten (till exempel solros, ringblomma och blåklint) medan olika baljväxter måste sås i jord som hunnit bli uppvärmd för att kunna gro. Denna information finns alltid med på fröpåsen.

Förbered såbädden

När det börjar blir lite varmare och jorden kan börja bearbetas är det dags. Jordens temperatur ska då vara ca 5 grader, men har man ingen termometer kan man känna efter med fingrarna i jorden. Är den lätt att hantera och inte så kladdig och hård då börjar det bli dags. Är man osäker skadar det inte att vänta några dagar extra.

Helst skall odlingsplatsen redan vara förberedd från höstens grävning, fri från ogräs och lätt luckrad. Om inte, måste alla tecken på ogräs rensas bort nu och alla ojämnheter krattas ut. Jorden skall vara lucker och näringsrik. Lägg gärna på ett lager med kompost eller stallgödsel och luckra ner med en grep eller luckrare. Mindre stenar är bara en tillgång då de hjälper till att hålla värmen och bidrar till dräneringen.

Är strukturen lite grov kan man lägga ett tunt lager med vanlig plant- eller blomjord där man skall så.

Tips! Man kan förvärma jorden och hjälpa den torka upp genom att täcka med svart plast ett par veckor innan det är dags.

Sådden


Att bredså innebär att man strör fröerna jämt fördelat över ytan och sedan täcker med jord så mycket som fröet skall sättas djupt. Detta passar bra för snabbväxande grönsaker som sallad, rädisor och dill.

Vid radsådd drar man med hjälp av handen eller en kratta upp en fåra till det djup som fröet skall sås. Försäkra dig om att fåran blir rak genom att spänna ett snöre mellan två pinnar.

Sätt fröerna med rekommenderat avstånd, kratta tillbaka jorden och tryck till lätt.

Varför raka rader kan man undra? Det blir enklare att rensa ogräs om man vet vart de små plantorna kommer upp och man kommer lätt åt med rensningsredskap, men visst kan man så i helt andra former om det passar bättre.

Märk ut vad som planterats på en plantetikett som sticks ner vid sådden.

Vattna försiktigt med stril både innan fröerna strös ut och sedan ovanpå den täckta jorden. Vattnar man för kraftigt kan fröerna glida iväg eller tryckas ner onödigt djupt i jorden.

Tips!  För att behålla fukten och skydda de första små plantorna mot för starkt solljus kan man under de första veckorna täcka sådden med fiberduk. Täckningen bidrar också till att skynda på groning och tillväxt.

Förodling/ Inomhussådd

Förodling passar bra för växter som inte hinner utvecklas när man direktsår dem i vårt klimat och för att tidigarelägga blomning och skörd av växter vi normalt direktsår.

Har man tillgång till riktig växtbelysning kan de flesta frön sås i princip närsomhelst på året. Det är perfekt om man vill odla egna kryddor och salladsväxter året om.

Det är lätt att bli ivrig när fröerna börja säljas i affären och frökatalogerna landar på hallmattan, men börjar man för tidigt utan växtbelysning riskerar man förutom platsbrist att plantorna blir gängliga och taniga. Då är det oftast bättre att vänta några veckor.
En skillnad på ett par veckor märks inte så mycket längre fram på säsongen eftersom de som kommit i jorden senare har fått mer ljus och därmed bättre förutsättningar i övrigt.

Krukor och brätten

Det finns många olika sorters krukor och brätten som passar till olika typer av frösådder. Att de har hål i botten är viktigt så att överskottsvatten inte blir stående i krukan. Ett alternativ är också att så i krukor gjorda av tidningspapper. Det passar bra för många kraftigväxande växter.

Växter som blir lite större och växer fort som tomat, gurka, chili, squash och paprika behöver skolas om flera gånger innan de sätts i sin slutliga kruka. De behöver större utrymme redan från början så de sätter man inte fler än ett par fröer i samma kruka.

Luktärten som har extra känsliga rötter behöver från början sättas i en djup kruka. Tomma toalettrullar skyddar rötterna under hela uppväxtperioden fram tills den planteras ut.

När plantorna skolas upp används större och kraftigare krukor. Välj inte för stor kruka om plantan skall växa länge utan skola upp i två (eller fler) omgångar. För stor kruka gör att jorden lätt blir för blöt eftersom den lilla plantan inte orkar dricka allt när man vattnar.

En del växter är det praktiskt och platsbesparande att så eller skola om i pluggbrätten. Pluggbrätten finns med olika dimensioner och djup och är perfekt för tex kålväxter och rödbetor, men även för många sommarblommor som till exempel tagetes och petunia.


Vid frösådd är det lättare att lyckas hålla lagom fuktighet om man använder plastkrukor i stället för lerkrukor. I plastkrukor är det lättare att reglera vattenmängden till skillnad från i lerkrukor som suger vatten ur jorden olika mycket och behöver därför extra passning.

Viktigt! Använder du begagnade krukor är det mycket viktigt att dessa rengjorts väl. Microorganismer som kan ge upphov till sjukdomar eller på andra sätt försvaga plantan kan ligga länge och lura i gamla jordrester.
Blötlägg krukorna i varmt vatten med 10% såpa och diska sedan av dem väl innan användandet.

Jord

Vid förodling skall fröerna sås i en lucker och näringsfattig jord. I handeln finns särskild såjord med dessa egenskaper. Förslut påsen ordentligt efter användandet eftersom små fröplantor är känsliga för elaka svampar och mögelsporer som kan komma in i jordsäcken om den inte hålls stängd.

Gammal såjord kan man för säkerhets skull sterilisera innan den används. Mögel- och svampangrepp kan resultera i att ingenting gror eller att små plantor plötsligt blir klena, vissnar ner och dör.
Det finns ett motmedel mot just oönskade svampar. Det heter trichoderma och är en svamp! som oskadliggör denna typen av skadegörare och dessutom har en viss rotningsbefrämjande effekt.

Tips! Häll i vanlig planterings- eller blomjord upp till halva krukans djup och fyll översta delen med såjord. Då får fröplantan tillgång till näring när den kommit igång att växa. Då blir den snart lite kraftigare och klarar sig några dagar extra innan omskolning behövs .

Sådden

Vattna jorden innan du sår. Jorden skall vara fuktig men inte sur.

Tips! Ställ de jordfyllda krukorna på en bricka med vatten så de själva kan dra åt sig den mängd vatten jorden behöver.

Bredså genom att strö fröerna jämt över sålådan och täck med ett jordlager motsvarande angivet sådjup. Sår man enstaka fröer gör man ett hål med fingret eller en prickelpinne och stoppar ner fröet till önskat djup. Stäng igen genom att trycka ner i jorden på sidan om fröet.

Skriv namn och datum på en etikett och sätt ner i krukan.

Förvaring av sådden

När man sår är det viktigt med jämn fuktighet. Enklast är om man har ett litet miniväxthus med lock där sådden kan stå, men för enstaka krukor kan man istället ställa ner krukan i en plastpåse som man försluter upptill. Alternativ till det är små odlingsklockor i glas eller plast och självklart kan man snickra till en liten kupa av en pet-flaska att ställa över jorden.

OBS! Blir det mycket kondens på lock eller plastpåse får man vädra lite grann. Även om en fuktig miljö är en fördel kan det bli för mycket av det goda och sådden kan ruttna. Ställ växthusets lock på glänt och öppna upp plastpåsen någon gång om dagen, det räcker bra.

När fröerna grott skall man minska och till slut ta bort täckningen annars blir det onödigt fuktigt för de små plantorna.

Groningstemperatur

Rumstemperatur fungerar bra för de flesta fröer. Behövs högre eller lägre temperatur framgår det på påsens insturktion. Har man möjlighet att ge fröerna undervärme från ett element, växthus med undervärme eller med en värmematta brukar fröerna nästan alltid gro lite snabbare. Det är absolut inte nödvändigt för våra vanligaste frösorter som ofta gror snabbt ändå, men rekommenderas för lite knepigare sorter där det ibland till och med kan vara en förutsättning för att lyckas.

Många växter vill efter att de grott ha några grader svalare än tidigare. Då växer de lite långsammare och blir knubbiga istället för att ränna i väg på höjden.

Ljustillgång

Fröer som inte skall täckas brukar vara ljusgroende, dvs de behöver ljus för att börja växa, annars behöver sådden inget ljus alls innan den första grodden visar sig. Då är det viktigt att den får så mycket ljus som möjligt. Särskild växtbelysning är det bästa alternativet, annars lysrör, lågenergilampa eller dagsljus. Ställ sådden i ditt ljusaste fönster, men inte i starkt solljus.

Vattning

Det är viktigt att sådden inte torkar, men den får heller inte bli för blöt. Ofta behöver man inte vattna igen förrän efter ett par dagar, beroende av hur varmt sådden står. Fortsätt vattna underifrån så att jorden tar åt sig så mycket den behöver (häll av överskottsvatten efter 5 minuter). Känns ytan torr kan man sprayvattna ovanifrån med en vanlig sprayflaska.

Ett hjälpmedel för att hålla en jämn fuktighet är de speciella underbevattningsmattor som finns i handeln.

Omskolning

Står sådden trångt kan man omskola när plantan har tre-fyra blad, finns det gott om plats och krukan innehåller vanlig jord under såjorden kan man avvakta ytterligare ett tag. Man ser lätt om rötterna börjar trängas genom att kika genom hålen i botten av krukan.

Vattna igenom sådden innan den skolas om så skonar man rötterna och plantorna blir enklare att hantera. För att lossa jorden ur såkrukan kan man klämma lite på den eller knacka den lätt mot bordet. Vänd sedan försiktigt på krukan och ta emot jordklumpen i andra handen. Lägg på bordet och lossa försiktigt var fröplanta för sig med eller utan en liten mängd jord. Det går bra att göra med fingrarna, men en prickelpinne är ett mycket bra redskap både vid själva sådden och nu vid omskolningen.

Sitter  plantorna i ett såbrätte går det ofta bra att pilla upp dem en och en med hjälp av prickelpinnen (Man kan trycka upp dem genom hålet i botten), men ibland är det enklare att tömma hela brättet och plocka dem en och en ur jorden. Man behöver inte ta bort eventuell jord som sitter kring rötterna. Bättre att låta den sitta kvar.

OBS! lyft inte i stammen när du hanterar småplantor utan håll i hela plantan eller ett blad. Nya blad växter ut, men med bruten stam klarar den sig inte.

Förbered nya krukor med plantjord som fyllts upp löst till kanten utan att pressa.

Tryck ett hål med prickelpinnen eller fingret lika djupt som roten är lång och stoppa ner plantan lika djupt, eller  om plantan är mycket gänglig, djupare än tidigare så att de understa bladen hamnar strax ovanför jordytan. Då står den stadigt och bra.
Slå krukan lätt i bordet så ramlar jorden på rätt plats. Man kan också trycka till försiktigt med prickelpinnen bredvid fröplantan så att jorden kommer i ordentlig kontakt med rötterna.

Vattna försiktigt i ytterkanten av krukan. Då sätter sig jorden ordentligt och den sköra plantan slipper bli blöt.
Nu ska jorden nå knappt en centimeter från krukkanten så det blir lätt att vattna utan att det svämmar över.

Näring och gödning

Eftersom blom- och planeringsjord brukar innehålla näring som räcker i flera veckor kan man avvakta några veckor innan man börja tillföra näring. Följ doseringsanvisningen på förpackningen, men hellre lite svagare dos än för stark i början.

Om man vill kan man redan efter det att fröerna grott börja spraya eller vattna plantorna med Formulex. En naturlig näringslösning som ger plantan en extra bra start.

Avhärdning

För nästan alla växter gäller att risken för frost skall vara över innan utplantering kan ske. Någon vecka innan det är dags för utplantering behöver de avhärdas. Det innebär att växterna successivt skall vänja sig vid nytt klimat; kallare, blåsigare och skarpare ljus. Fuskar man med avhärdningen försvagas plantan, den kan få missfärgade blad och tillväxten avstannar. De flesta brukar återhämta sig inom kort, men kan man undvika detta är det naturligtvis en fördel för tillväxten.

Ett kallväxthus eller en drivbänk är idealisk, annars fungerar skuggsidan på ett hus också bra. Börja ställa ut plantorna dagtid. Första dagen kan man täcka med fiberduk. I en drivbänk kan man täcka med fönster och skuggväv. Mot slutet av veckan får plantorna stå kvar hela dygnet. Därefter kan de planteras på sin slutliga plats.

Höst/ vintersådd av perenner, buskar och träd

Det finns även många växter som passar bra att så i kruka utomhus. Det som är speciellt med denna typ av sådd finns inte beskrivet här.

Förvaring av fröer

Fröer skall förvaras mörkt, torrt och svalt. Rumstemperatur är ok, men helst inte varmare. Ofta står ett bäst-före-datum på fröpåsen, men nästan alla fröer gror bra flera år efter detta. Det är bara att prova. Det finns dock fröer som i princip sås omgående för att gro. Denna information ska framgå på fröpåsen.

Många fröer till exempel tomatfröer kan läggas i en plastpåse och förvaras i frysen om man först försäkrats sig om att de är helt torra. Då förlängs hållbarheten många år.

Blötläggning av fröer

En del fröer, som tex ärtor och olika bönor gror mycket snabbare om de blötläggs ett dygn eller två innan de sås. Denna information brukar också framgå på påsen.

Blötläggning är ett bra knep för att skynda på groningen för många fröer, framförallt om de är lite hårda på ytan och brukar ta lång tid att gro. Lägg då fröerna i en liten kopp med ljummet vatten i ett dygn, torka lätt och så som vanligt.
Vill man ge dem en liten extra 'skjuts' kan man tillföra Nitrozyme till vattnet. Det är en naturlig lösning som bland annat innehåller växthormoner som utvunnits från kelp.

Sådjup

Information om hur djupt fröet skall sättas finns på påsen. En tumregel är att det skall sättas på ett djup som är mellan 3-5 gånger sin omkrets.

Vissa frön, ofta de som är pyttesmå, är ljusgroende och skall inte täckas alls. Tryck bara till dem mycket lätt så de får kontakt med jorden.

Sådagbok

Har man några sådder blir det snabbt svårt att komma ihåg alla detaljer. Hittar man ett sätt som fungerar bra – perfekt! Gick det mindre bra kanske man ska prova en annan metod nästa år.

För kommande säsong kan det därför vara till nytta att veta när man sådde vad och hur för att lyckas ännu bättre nästa gång.

Notera sådden i en dagbok. Använd en liten anteckningsbok där du för in noteringar om sådatum, typ av jord, datum för uppskolning, ljus, undervärme, mm.